Het zelf maken van een kippenhok is ten eerste een leuke bezigheid maar is vooral eens stuk goedkoper dan het aanschaffen van een gekocht kippenhok. Ook heeft u meer vrijheid wanneer u zelf een kippenhok maakt. Die in de winkel passen altijd net niet of zijn net weer te groot, te langwerpig of hebben geen mooie uitstraling. wat ook niet onaardig is, is dat: wanneer je zelf de handen uit de mouwen moet steken je stiekem toch nog wel wat opsteekt van al dat ‘‘knutselen’’. Al met al zou ik het zeker aanbevelen. Zelf een kippenhok maken is bijvoorbeeld echt een aanrader om samen met de kinderen te doen.

Locatie is wel de hoofdreden van slagen of falen van je kippenhok. De goede plaats kiezen in de tuin verhoogt je kansen van het gezond houden en succesvol houden van uw kippen aanzienlijk. Als u de verkeerde plaats kiest voor uw kippenhok kan het op den duur leiden tot zieke en kippen die slecht of zelf geen eieren leggen. Daarom is het noodzakelijk om uw kippenhok op de best mogelijke plek in uw tuin te plaatsen. Je kijkt makkelijk over iets heen wat je beschouwd als een kleinigheidje, maar op de lange termijn zou dit nog wel eens anders uit kunnen pakken.

zelf een kippenhok maken

Voordat u begint met het bouwen van uw kippenhok, neem even de tijd om over belangrijke zaken na te denken en meestal zult u beloond worden met gezondere en levendigere kippen. Op deze pagina zullen ik het gaan hebben over de belangrijkste punten met betrekking tot de beste locatie van het kippenhok. Er zijn zeker nog meer belangrijke punten, maar water toegankelijkheid, afwatering en tocht zijn toch zeker de belangrijkste. Slechte waterafvoer kan leiden tot een hoop problemen. Het water kan na een regenbui zo de aarde in lopen en een natte grond achterlaten of blijven liggen en een modderpoel veroorzaken. Goede waterafvoer zorgt ervoor dat de grond drogen blijft en dat er geen modder ontstaat. Plassen water en kippen zijn geen goede combinatie. Ze zullen zelf ziekte verspreiden onder uw kippen. De kippen zullen die ziekte gauw verspreiden onder elkaar en overal mee naar toe nemen, zo dus ook het nest, drinkbakken en het hok. Zo kan dus het water en het eten besmet raken. Een plek met goede waterafvoer zal een hoop van deze narigheid tegengaan.

De windrichting is het volgende grote probleem waar rekening mee gehouden moet worden. Zoek een plek in uw tuin waar het kippenhok kan staan en dat zo door de wind geen vervelende geuren naar uw huis worden geblazen, of naar uw buren natuurlijk. Met een rustige wind stroming door het kippenhok zal ook daar een minder vervelende geur blijven hangen.
Plaats uw kippenhok in een plek waar het mogelijk is voor de kippen om zich verder te ontwikkelen. Nu denkt u er waarschijnlijk over zo’n 6 tot 8 kippen te nemen, maar wie weet wilt u er later wel meer. Als u een kippenhok inricht voor 6 tot 8 kippen zonder ruimte voor uitbreiding wat gaat u dan doen als u in één keer 24 hebt. Het is een stuk gemakkelijker om een nieuw stuk op uw bestaande kippenhok aan te bouwen dan om extra nieuwe kippenhokken aan te schaffen en deze een nieuwe plek in uw tuin te moeten geven.

Uw kippenhok zou dicht in de buurt moeten zijn van water en elektriciteit. Wanneer en geen water in de buurt is moet u heen en weer schouwen met water voor uw kippen, zeker in de warmere periodes. Het automatisch wateren van uw kippen is natuurlijk ook mogelijk, mits er een kraan in de buurt is. Dit scheelt u veel tijd en zorgt dat u niet steeds met zware emmers heen en weer hoeft te schouwen. Ook wordt het schoonmaken van het kippenhok zo een stuk makkelijker.
Als u wilt dat uw hennen het hele jaar door eieren leggen, moet u uw kippen licht verschaffen.
Hennen hebben een minimaal aantal uren licht nodig om het hele jaar door eieren te leggen. Voor deze lichten hebt u dus een plek nodig met elektriciteit.

In Nederland, omdat het vriest, moeten de kippenhokken op het zuiden liggen. Op deze manier krijgen de kippen toch het meest mogelijke zonlicht en warmte. De zon zal ook meehelpen aan het schoner en drogen houden van het hok.
Neemt u dus vooral even de tijd om met deze criteria aan de slag te gaan en zo de beste plek te vinden voor uw kippenhok.

Incoming search terms: