scharrelkippen houden beter dan uit de winkel?

Scharrelkippen worden gehouden in je tuin, in het vrije gras, in een openstaand kippenhok en niet in overbevolkte kippenboerderijen. Ook hebben deze zelfgefokte scharrelkippen voordelen voor je gezondheid (wanneer je deze kippen eet in tegenstelling tot kippen uit de supermarkt). Scharrelkippen of ook wel biologische kippen zijn een stuk rijker aan gezonde vetten en bevatten stukken minder cholesterol. Omdat scharrelkippen wel levende planten kunnen eten en insecten en zaden binnenkrijgen volgen dezen kippen een veel natuurlijker voedingspatroon. Geen kippenvoer kan hier tegenop. In dit kippenvoer zul je nooit de diversiteit tegenkomen van wat de natuur deze kippen zelf te bieden heeft. Dus wanneer je je kippenhok eens opzet overdag zullen je kippen hier van profiteren. Maar buiten het gezondere etenspatroon, zullen je kippen zelf en de eieren ook een stuk beter smaken dan die uit de winkel, dit kan ieder kippenhouder je vertellen.

Dus waarom zou je biologische kippen houden?

1. Betere kwaliteit van vlees en eieren.
Bevat vele vitamine in hogere concentraties. Veel goeden vetten en rijk aan omega-3. Maar het vetgehalte is wel een stuk armer.

2. Een beter smaak.
Kippen die gehouden zijn in de openlucht in het groene gras en in de zon, smaken vele malen beter dan kippen die uit een overbevolkte loods komen. Deze kippen hebben een stevigere structuur en smaakt meer naar wild.

3. Goedkoper dan in de winkel.
Wanneer je kippen houdt op een kleine schaal ben je achteraf  minder kwijt aan een kip of eieren dan dat je deze gewoon in de winkel zou kopen.

4. Beter voor je tuin.
De kippen die door je tuin ploeteren en hier en daar wel eens uitwerpselen nalaten, zijn gezond voor je tuin. Ook zijn je kippen op zoek naar zaden in de grond en schoffelen zo hier en daar wat grond heen en weer.

Een aantal manieren waarop je je kippen lekker kunt laten scharrelen

  1. je kippen overdag uit het kippenhok laten, maar ze s´avonds dus weer ophokken om ze tegen roofdieren te beschermen. Je kippen kunnen overdag wel gewoon je kippenhok in en uit lopen.
  2. Je kippen rond laten lopen zonder dat je een kippenhok hebt. Gewoon moeder natuur haar gang laten gaan en iedere dag eieren zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.