nestkast in je kippenhok

Een nestkast in je kippenhok is cruciaal wanneer je er over denk om kuikens te nemen. Een kuiken is een gevoelig klein beestje en heeft daarom wat extra bescherming nodig in het kippenhok. Het basis idee voor een nestkast voor je kuikens is een droge donkere plek in je kippenhok waar je kippen hun eieren in kunnen leggen om de vervolgens uit de broeden tot kuikens. Wanneer je dus alleen maar eieren wilt hebben om op te eten (onbevruchte eieren) heb je dus geen nestkastje nodig in je kippenhok. Je kunt het voor je zien als het traditionele plaatje va neen kip die op haar nestje zit met haar eieren erin.

Basisregels om een nestkast in je kippenhok te maken:

  • Een nestkast voor iedere 2 tot 4 kippen
  • Het nestkastje moet groot genoeg zijn voor je kip om op haar gemak in te kunnen staan en je moet zo’n 30 bij 30 aanhouden. Aan te raden is om je nestkast grote te maken dan dat, in dit geval luidt groter is beter.
  • Meestal worden voor de bouw van een nestkas gewoon houdschilfers en stro gebruikt. Althans dit wordt door de meeste mensen gebruikt, en natuurlijk  zullen er mensen zijn die iets heel anders aanraden.
  • Ook is het aan te raden om een kleine verhoging, een opstapje te maken net voor je nestkastje. Op deze manier kan de kip die je kippenhok komt binnen gelopen eerst even op de verhoging hoppen, zodat ze niet in één keer in de nestkast springt.
  • Een rand aan de voorkant (of omheining als je er meer hebt) van je nestkast. Als je namelijk geen rand hebt voor je nestkast dan zal je binnen de korstte keren de restanten van je nestkasten vinden, verspreid door heel je kippenhok.
  • Een schuin dakje over je nestkast. Dit om te verhinderen dat je kippen ook op de nestkast zullen slapen, en er vervolgens een troep van maken.
  • Verder moet je zorgen dat je nestkast niet te hoog staat in je kippenhok. Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar als je nestkast te hoog is kunnen of je kippen er niet goed inkomen, en zullen dan helemaal niet meer in de nestkast willen. Wanneer ze er eenmaal inzitten en ze er niet gemakkelijk meer uitkunnen, kunnen ze ook gewoon in je nestkast in slaap vallen, en dat wil je ook niet.

Dit waren enkele tips over het hebben en maken van nestkasten in je kippenhok.

Incoming search terms:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.