Wanneer je kippen hebt die al vanaf ze kuiken waren bij jou zijn, zullen ze een veel beter band met je hebben. Ze zullen ook echt een huisdier worden, zo zullen ze bijvoorbeeld iedere dag even naar je toe komen om te kijken hoe het me je gaat.

Kuikens zijn overall te krijgen. Het is wel verstandig om van te voren wat uit te zoeken welk ras je wilt, dit omdat kippenrassen verschillen in grootte en gedrag. Bij bijna iedere kippenboer kun je in de zomer wel kuikens kopen. Natuurlijk kun je ook gewoon terecht bij de dierenwinkel. Wanneer je bij de boer eieren koopt die nog moeten uitkomen, kun je deze snel verwisselen met die waar je kip mee bezig is uit te broeden. Zo zal je kip denken dat het haar ei was dat ze heeft uitgebroed, en zal het kuiken dan ook beschouwen als van haar eigen.

Je kunt het beste in het begin van de zomer beginnen met het houden van kuikens, dit omdat ze dan wat langer de tijd hebben om te groeien en zo beter bestand te zijn tegen de kou die daarna gaat volgen. Ook moet je er voor zorgen dat je een vrouwtje hebt (kip) en geen mannetje (haan), want meerdere hanen gaat gegarandeerd geen succes worden.

Jonggeboren kuikens moeten schoon en droog gehouden worden en constant toeging hebben tot schoon drinkwater en voer. Wanneer je kuiken of kuikens nog erg klein zijn moet je ze extra warm houden, en wanneer je geen toegang hebt tot een broedmachine, kun je het beste een plastic bak nemen, die bedekken met handdoeken (als isolatie materiaal) en deze warm houden. Een verwarming volstaat niet altijd en dan moet er bijvoorbeeld een warmtelamp geplaatst worden. En eigenlijk vanzelfsprekend moet er water en voer aanwezig zijn.

Hellaas zullen sommige kuikens toch dood gaan, daar is niks aan te veranderen. Wel zou ik aanraden te achterhalen hoe je kuiken gestorven is, dit om een tweede keer te voorkomen.

Hoe ga je de eerste dag te werk met je kuikens?

  1. Maak de plek schoon waar de kuikens geplaatst zullen worden.. De omgeving (bijvoorbeeld een bak) waar de kuikens geplaatst worden, moet worden ontsmet. Gebruik alleen geen bleek, want dat gaat niet zo goed uitpakken. Wanneer je niet ontsmet, zullen er kuikens sterven.
  2. Begin een dag van te voren, al met het verwarmen van de plek waar de kuikens komen, zo kan de omgeving al een beetje opwarmen als wel de lucht en de wanden.
  3. Zorg (wanneer je de kuikens in bijvoorbeeld een bijgedeelte van het kippenhok plaatst) dat er geen uitwerpselen van je kippen liggen.
  4. Maak met karton wat ronde hoeken. Hier wordt mee bedoeld dat je zoveel mogelijk hoeken moet vermijden, een ronde bak of iets dergelijks zou het beste zijn. Waarneer je kuikens in paniek  raken zullen ze naar de hoeken rennen met z’n allen, zo is er de kans dat ze elkaar verstikken. Zonder hoeken is dit niet mogelijk.
  5. Gebruik voor de vloer, iets wat niet glad is. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk karton pakken met een doek eroverheen. Daar bovenop zou je wat houtschilfers kunnen strooieen. Ook dit draagt bij aan de isolatie. Wanneer de vloer wel  glad is, gaan je kuiken uitglijden en gaan ze pootjes breken of verminken en dat is nooit meer goed te zetten.
  6. Laat het voedsel nooit nat worden. Nat voedsel kan in slecht één nacht al beschimmeld raken, wanneer een kuiken daar dan van eet zal hij letterlijk dood neervallen. Controleer daarom ook vaak of het voer niet nat geworden is. Het zelfde geld voor een omgevallen bakje water. De vloer moet ook droog blijven.
  7. Controleer of het niet te warm is of juist te koud. Je kuikens zijn baby’tjes die erg gevoelig zijn voor het weer.

Een voorbeeld van hoe je een plek voor je kuikens zou kunnen inrichten.

opstelling boredplek kuikens

Incoming search terms: