kippenvoer, houd je kippen gezond!

Kippenvoer speelt een belangrijke rol bij het houden van kippen, of je deze nu voor de eieren, het vlees of gewoon voor het plezier houdt. Goed kippenvoer draagt bij aan de groei, het gewicht en de eierproductie. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk aan goed kippenvoer komen, die je kippen van genoeg voedingsstoffen voorziet. Probeer jezelf hier verder in te verdiepen, zodat je kunt beoordelen welk voer je wanneer het beste kunt geven/kopen.

Verschillend voer voor verschillende doeleinden.

Net als bij mensen hebben kippen verschillende soorten en hoeveelheden voedingstoffen nodig, in iedere fase van hun leven. Bij legkippen moet tot 6 weken oud kippenvoer gegeven worden met een eiwit gehalte van een goede 20%. Wanneer je kuikens 6 weken oud zijn gaat dit omlaag naar 15%, dit tot ongeveer 20 weken. Dit kun je later vermengen met bijvoorbeeld wat graan om de kosten en beetje te drukken.

Wanneer je kippen houdt om ze later te consumeren dan voer ze tot 6 weken oud kippenvoer met een eiwitgehalte van ongeveer 25%. Na de 6 weken schakel je over op kippenvoer met een eiwitgehalte van maximaal 20%.

Zorg dat je je kippen genoeg kippenvoer geeft.

De hoeveelheid kippenvoer die je nodig heeft zal afhangen van de leeftijd van je kippen en de methode die je toepast voor het voederen. Sommige kippenhouders laten de hele dag voer in het kippenhok staan, waardoor de kippen kunnen eten wat en hoeveel ze willen. Andere houders strooien een uitgekiende hoeveelheid voer uit in het kippenhok. Het probleem hiermee is dat je dit dan 2 a 3 keer op een dag moet doen, in tegenstelling tot het af en toe bijvullen van de voerbak.

Uit onderzoek zijn de volgende cijfers naar voren gekomen; kuikens ongeveer 11 KG per week voor 10 kuikens, jonge kippen ongeveer 8 KG per week voor 10 kippen tot het slachten.

Water is erg belangrijk

Net als bij mensen, bestaat bij kippen ook hun lichaam voornamelijk uit water. Water staat niet in het rijtje van de voeding of bij de voedingstoffen, maar het is wel degelijk een van de belangrijkste onderdeling in het voedingspatroon van kippen. Zorg er daarom voor dat je behalve kippenvoer ook altijd vers drinkwater heb voor je kippen.

Zorg dat je kippen toegang hebben tot vers groenvoer

Kippen houden er van om af en toe eens lekker wat gras en groentes te eten. Niet alleen is dit een gratis toevoeging aan hun voedingpatroon, ook draagt dit bij aan de gezondheid van je kippen. Het is dan ook zeker niet onverstandig om in de zomer je kippen eens lekker door de tuin te laten lopen en ze eens wat ‘’natuurlijk’’ voedsel te laten zoeken. Dit is weer eens een lekkere afwisseling van het alledaagse kippenvoer. Maar let er natuurlijk wel op dat ze er niet vandoor gaan!

Incoming search terms:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.