het verzorgen van je kippen is op zich helemaal niet moeilijk. Eigenlijk is zorgen voor je kippen net zo ‘’moeilijk’’ als zorgen voor ieder ander huisdier. Kippen hebben de zelfde basis behoefte al de meeste dieren. Hier zal ik de verzorging van kippen bespreken in de volgende tijdsindelingen: dagelijkse verzorging, maandelijkse verzorging en half en jaarlijkse verzorging van je kippen.

Dagelijkse verzorging van je kippen

De Standard behoeften een kip net als van ieder dier, namelijk eten en drinken. Je moet dan dus ook dagelijks je voederbakken en drinkbakken controleren in en rondom je kippenhok. Wanneer je je drinkbakken aan het nalopen bent,. Moet je er ook op letten dat je het vieze oude water ververst met schoon drinkwater. Vies drinkwater vinden je kippen ten eerste niet lekker maar je wilt natuurlijk ook geen zieke kippen in je kippenhok hebben. Kippen drinken namelijk geen water dat niet vers is, en een kip die  niet genoeg drinkt wordt erg vlug ziek.
Kijk iedere dag in je kippenhok en kippenren of al je kippen wel actief zijn, en of je kippen er wel gezond uitzien. Wanneer dit niet het geval is kun je beter een afspraak bij de dierenarts maken en je kippen even laten nakijken.
De eieren van je kippen zo snel mogelijk rapen en dan vervolgens koelen, dus in je koelkast bijvoorbeeld, met de puntige kant naar beneden. Als je de puntige kant van het ei naar beneden houd blijft je ei nog langer vers.
Als je besloten hebt om je kippen even uit je kippenhok te laten, zorg er dan wel voor dat je het kippenhok voor de avond al hebt afgesloten. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat dan je kippen ook in je kippenhok aanwezig zijn. Roofdieren zijn s’avonds en s’nachts actief en daar moet je de kippen voor beschermen. Het is misschien zelf een idee om een alarm af te laten gaan als het kippenhok onverwachts opent.
je zou zelf je kippen en de eieren die ze leggen een paar dagen alleen kunnen laten. Denk  niet dat de eieren gelijk bederven, dit omdat in de natuur een kip gemiddeld op zo’n 10 eieren broed in haar nest. Dit betekent dat wanneer een kip ongeveer 1 ei per dag legt, eieren in je nestkast in je kippenhok  ongeveer 10 dagen goed kunnen blijven.
wanneer je eieren hebt geraapt in je kippenhok, en je hebt een aantal eieren gevonden die onder het zand zitten of waar nog wat veertjes aan kleven, moet je deze niet schoonvegen. Het schoonvegen van eieren zal het menbraam wat zo goed als onzichtbaar om het ei zit beschadigen. Dit membraam zorgt ervoor dat er geen vuil in het ei zelf terecht komt. Je kunt beter heel voorzichtig met je vingers onder warm water proberen de eieren schoon te maken.

Maandelijkse verzorging van je kippen

Eenmaal per maand moet je de binnenkant van je kippenhok schoonmaken, de nesten vervangen met nieuw stro. Dit is om te verkomen dat er ziekten in het nest gaan zitten en dat je kippen dan dus ziek worden. Ook is het gewoon een stuk frisser, en zo zul je ook minder last hebben van vervelende luchtjes in je kippenhok. Ook zou je dit stro en uitwerpselen in je compost bak kunnen gooien.

Half en jaarlijkse verzorging van je kippen

Tweemaal per jaar zul je het kippenhok goed moeten schoonmaken. Het schoonmaken van je kippenhok houd in: de nestkasten er uit halen, de nest materialen (stro etc.), voedsel en water bakken eruit halen en grondig reinigen. Het hele kippenhok moet spik en span zijn. Om het kippenhok goed schoon te krijgen zou je het beste veel water kunnen gebruiken met een beetje zeep, te denken aan ongeveer 10 delen water en 1 deel zeep. Dit alles duurt een paar uur, maar is zeker noodzakelijk.

Incoming search terms: