Kippen vangen

Kippen vangen is altijd een lastige opgave. Probeer maar eens rustig naar beneden te rijken om een kip te vangen, wanneer vervolgens de hele meute alle kanten op vliegt. Gelukkig zijn er wel een paar trucjes die het vangen van kippen een stuk makkelijker maakt. Soms is dit natuurlijk nodig om een kip te inspecteren op bijvoorbeeld ziektes, maar er zijn natuurlijk tal van andere redenen te bedenken.

Meestal werkt het, het handigste om een kip te vangen wanneer ze s’avonds rustig op haar slaapplek zit. Loop rustig het kippenhok in met een zaklamp er schijn naar beneden. Vang, of nu lijkt het meer op pakken, de kip rustig op zodat de rest lekker door kan slapen. Doe dit daar met beiden handen de beide vleugels van de kip te omsluiten. Op deze manier zal ze niet zo snel met haar vleugels kunnen slaan en zo zichzelf alleen maar kunnen bezeren.

Kippen vangen overdag

Nu kan ik mij voorstellen dat kippen vangen veelal overdag moet gebeuren. Hiervoor kan ik twee manieren beschrijven:

deze eerste beschrijving kan misschien een beetje raar klinken, maar kan soms wel eens handig zijn. Wanneer je een kip van achteren benaderend, kan er soms voor zorgen dat de kip stopt met lopen en een beetje naar de grond bukt met ietwat gespreide vleugels. Deze houding neemt een kip van nature aan wanneer ze door een haan gedekt gaat worden. Wanneer je als mens nu een beetje met je postuur over de kip leunt, wil deze nog wel eens stiller blijven zitten dan normaal. Op deze manier kippen vangen werkt dan ook meestal het beste bij de wat grotere soorten kippen. Nogmaals rustig met beide handen de vleugels omsluiten.

De tweede manier is om simpelweg een vangnet te gebruiken om je kippen te vangen. Toch ben ik geen fan van deze laatste manier omdat dit je kip nogal wat stress op kan leveren. Daarnaast is de kans dat ze gewond raakt natuurlijk veel groter dan dat je haar rustig oppakt. Soms heb je er echter kippen tussen zitten waar dit gewoonweg noodzakelijk voor is. Kippen vangen is soms niet altijd even makkelijk.

Incoming search terms: