Kippen kopen, waar moet je op letten?

Er zijn enorm veel verschillende kippenrassen waar je uit kan kiezen. Het zijn er zelfs zo veel dat het moeilijk kan zijn welke kip je nu moet kopen. Ieder ras heeft namelijk verschillende eigenschappen en daarom verschillende eisen. Zo ook bijvoorbeeld voor het kippenhok. Natuurlijk is dit al helemaal waar voor pluimvee in het algemeen. Beginnelingen maken vaak de fout om spontaan een dagje om te dopen tot een dag kippen kopen, maar staan vervolgens niet stil bij eventuele problemen. Dat is lastig als je pluimvee niet in je kippenhok past!

Enkele vragen die je jezelf moet stellen zijn bijvoorbeeld: Willen de kinderen me helpen bij de verzorging van de kippen of moet ik alles zelf doen? Heb ik wel genoeg ruimte voor dit pluimvee? Heb ik genoeg kennis en/of zin om een goede omheining aan te leggen, zodat de buren geen overlast zullen hebben? Zo zijn er bijvoorbeeld ook kippenrassen die meer hokvast zijn en daardoor minder vlug tot overlast zullen zorgen. Daarnaast, wat wil ik nu eigenlijk met mijn pluimvee of wat ben ik er nu mee van plan? Wil ik een ras uitzoeken dat zo veel mogelijk eieren legt of wil ik juist een ras dat ik speciaal selecteer voor het stukje vlees? Tussen de laatste twee kan natuurlijk ook naar een compromis tussen beiden gezocht worden. Kan en durf ik zelf wel mijn vogels te slachten en te plukken? Natuurlijk is er altijd wel iemand te vinden die je hier bij kan helpen, maar wil je dit zelfstandig doen en wil je dan van andere afhangen?

Op de vraag of je een kippenras wilt kiezen speciaal voor het aantal eieren dat de hen per jaar legt of juist voor de kip die het meeste of beste vlees oplevert is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Dit door de huidige commerciële kippenhouderij. Omdat hier altijd het hoogst haalbare rendement wordt nagestreven zijn er heel veel rassen nu al (bijna) verdwenen en daardoor dus veel “hybride” kippensoorten ontstaan. Deze soorten zijn dus al een soort extreme geworden van de twee uiterste, maximaal aantal eieren en het meeste vlees per kip. Echter, is hierdoor de vraag welke kippen wil ik het liefste houden niet zomaar beantwoord. Het zijn er namelijk nog steeds ongeveer rond de 150! Voor de particulier zijn hele andere dingen dan ook vaak bepalend voor het juiste kippenras. De aankoop zal dan ook vaak niet aankopen op die enkele tientallen eieren meer of minder die de hen legt, maar meer op karakter, uiterlijk en grootte. Kippen kopen zou dan ook wat betreft afwegingen vooral af moeten hangen op wat je mooi vind en niet of je nu perse vleeskippen of legkippen wilt hebben. Er zijn prachtige sierkippen en dan nog niet te spreken over de aantal zeldzame kippensoorten die door hun zeldzaamheid alleen al interessant zijn om te houden in je kippenhok. Echter bij het kopen van kippen moet goed rekening gehouden worden met de karakter trekken die voor iedere kip en voor al het pluimvee verschillend zijn.