Kippen houden in de winterkou, is jouw kippenhok klaar voor de winter?

kippenhok in winter

Een kippenhok bedekt onder de sneeuw in de winter

Het is buiten al enige tijd flink koud, dus dan komt al vlug de vraag bij iedere kippenhouder op: wat betekend dit voor mijn kippen in hun koude kippenhok? Met andere woorden, hoe kun je kippen houden in de koude wintermaanden?

Gelukkig heeft moedertje natuur de kip zo gemaakt dat ze tegen vrij strenge kou kunnen. De donshaartjes bij kippen verschaffen gelukkig lekker veel warmte en isoleert ze best wel aardig tegen de kou. Echter, op de echt koude dagen hebben zelfs de meest pluizige kippen het wel eens koud. Gelukkig is er dan altijd nog het kippenhok om je kippen een lekker warm plekje te geven om de kou door te komen.

De voornaamste zaken waar je voor wilt waken in je kippenhok zijn tocht en vocht! Toch hebben je kippen wel voldoende ventilatie nodig, maar niet te veel zodat je ze toch lekker warm en droog kunnen houden.

Het eerste waar je op moet letten in je kippenhok is of er geen gaten of scheuren zitten in het hok, waar gure wind doorheen kan blazen. In het ergste geval (zeker wanneer het vochtig is) kunnen de pootjes van de kippen bevriezen en gemene beschadigingen achterlaten(zoals klimmers hun vingers of neus kunnen bevriezen boven op een berg). Loop daarom eens een ronde om je kippenhok heen en inspecteer of je gaten en scheuren kan vinden.

Werkelijk de makkelijkste manier om die gaten en kieren te dichten is door er simpelweg een stukje triplex of andere houten plaat op te schroeven. Dit hangt natuurlijk een beetje af van hoe mooi je kippenhok is en waar het gat zit. Maar natuurlijk, een goed functionerend kippenhok boven zieke kippen!

Daarbij moet wel gelijk gezegd worden dat het laatste wat je je kippenhok wilt laten worden is een luchtdicht verblijf. Het is, ook in de winter, enorm belangrijk dat het kippenhok genoeg ventilatie heeft. Dit gaat onder andere een aantal kippenziektes tegen, welke makkelijker ontstaan bij een slechte ventilatie. Tevens heeft goede ventilatie het voordeel dat het vochtgehalte van je hok reguleert en het gaat dan ook gelijk schimmelvorming tegen. De beste plekken om ventilatie gaten te maken is op plekken waar de koude wind niet direct op je kippen gericht staat. Dus bijvoorbeeld bovenin je hok als je kippen daar niet kunnen zitten, of zo dat de luchtstroom langs een afscheiding gaat, en daardoor niet direct op de kippen gericht staat. Ventilatie gaten zijn echt zo simpel als op gerichte plaatsen een gaatje inzagen. Hier kun je eventueel nog wat kippengaas voor spannen(bijvoorbeeld met een nietpistool).

De belangrijkste stap is dus om het kippenhok na te gaan en te zoeken naar plekken waar koude wind rechtstreeks op de kippen waait. Wanneer je al die plekken opgelost hebt is het tijd om extra isolatie aan te brengen om je kippen lekker warm te houden. Wanneer je kippen het te koud krijgen zal je dit gaan merken in een verminderde aantal gelegde eieren.

Je kunt hiervoor standaard isolatieplaten gebruiken van de bouwmarkt in de buurt. Deze platen zullen zich al snel terug betalen wanneer het erg koud wordt door gelukkige en blije kippen. Zorg wel dat je het isolatie materiaal goed afschermt van je kippen, want ze houden er van om overal lekker in te pikken. Daarom zou je als alternatief ook oud karton kunnen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat dit karton niet direct in aanraking komt met de grond omdat dit vrij snel nat wordt en daardoor kan schimmelen. Controleer dan ook eens in de zoveel tijd of dit niet het geval is! Daarnaast is het natuurlijk goed om zeker in de strenge winterse tijden goed op te letten of je kippen nog wel lekkere warme en schone stro hebben. Stro isoleert ook erg goed en is relatief goedkoop. Je kunt dit bij iedere dierenwinkel makkelijk krijgen. Ik hoop dat je aan deze informatie wat hebt gehad en dat het tot vrolijke warme kippen mag lijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.