hoeveel eieren per week

Hoeveel eieren per week legt een kip? Hoeveel eieren per week mag je eten? Kippen beginnen met het leggen van eieren wanneer zij een leeftijd van 18 a 20 weken bereikt hebben maar, hoe ouder de leeftijd van een kip hoe meer eieren ze zal leggen. Hoeveel eieren per dag een kip legt is verschillend en ligt rond de 2 per 3 dagen. Per week zijn dit dus ongeveer 5 stuks. Dit is wel wanneer de kip een leeftijd van 1 tot 2 jaar heeft bereikt, daarvoor dus minder. Ook heeft de hoeveelheid zonlicht een sterke invloed op de eierproductie. Zo zullen wanneer de dagen korter worden minder eieren gelegd worden. Evenals worden zo in de grote legbatterij ‘’fabrieken’’ met kunstmatig licht gewerkt, om zo het beste uit ieder kip te kunnen halen en natuurlijk zo de maximale hoeveelheid eieren per week en dag te verhogen.

Broedse kippen kom je tegen bij zowel bevruchte als onbevruchte eieren. Natuurlijk heb je een haan en een kip nodig om een bevrucht ei te krijgen. Maar dit wil niet zeggen dat wanneer er geen haan in de buurt is de kip niet zal gaan broeden. Sterker nog de enige manier om van een broedse kip af te komen, dus ook het leggen van eieren te stoppen bij de kip, is door de kip apart te zetten (weg van haar oorspronkelijke nest. Zo niet dan zal ze iedere keer proberen terug te komen en weer opnieuw beginnen met het leggen van eieren. Dit is tegelijkertijd ook de manier om een kip aan de leg te krijgen. Een kip is op zoek naar de in haar ogen beste plek aanwezig om te gaan broeden. Dus wanneer en kip maar niet broeds wil worden, is het aan te raden een ruimte (in het kippenhok) in te richten wat als nest kan fungeren. Dit is te doen door ergens lekker warm nestmateriaal neer te leggen (en alvast een beetje voorvormen). Of om bijvoorbeeld een soort nestje te timmeren met het welbekende trappetje naar boven.

Kort samengevat heeft dus het aantal eieren per week of per dag te maken met een aantal variabelen. Ten eerste natuurlijk het soort kip (ras), zoals overal in de natuur zijn er ook verschillen te vinden tussen de verschillende soorten kippen. Ten tweede is er de hoeveelheid licht per dacht, zoals dus eerder vermeld zullen er in de zomer meer eieren gelegd worden dan in de winter. En als laatste heeft dus ook de leeftijd van de hen te maken met de hoeveelheid eieren die ze legt. Verder is ooit een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat mensen die 6 tot 7 eieren per week aten (dus iedere dag 1)geen groter risico hadden op ziekte. Dit betekend dat je dus alle eieren van je legkip gewoon lekker kunt opeten.

Incoming search terms: