Eieren van biologische kippen

Iedereen die een eieren heeft gekocht in de supermarkt, weet dat de duurste eieren  scharreleieren zijn. Waarom zouden deze eieren duurder zijn dan normale eieren, en wat voegen deze eieren toe aan waarde dat de ‘’normale’’ andere eieren niet hebben?

Onderdeel van de reden is dat deze scharreleieren duurder zijn in de productie daarvan. Ook zijn scharreleieren eens tuk beter, gezonder en schoner dan legbatterijeieren. Ze hebben een hogere voedingswaarde, en de kippen zelf zijn ook een stuk gezondere kippen dan de legbatterijkippen. Die legbatterijkippen zijn namelijk grootgebracht onder kunstmatig licht en krijgen commercieel voer toegediend die afgestemd is op de behoefte van de boer, namelijk veel eieren leggen. Dit is goed voor de boer maar dit kan nooit kwaliteit verbetering opleveren.

Biologische kippen zijn kippen die ook echt buiten rondlopen, in tegenstelling tot scharrelkippen die gewoon met zijn allen in een schuur rondlopen. Biologische kippen kunnen ook doen wat een kip van nature ook zou doen zoals: insecten eten, groenten eten en al het andere wat ze tegen komen. Het probleem van de kippenhouder is dan wel dat hij alle eieren zelf moet rapen en zoeken. Ook wil het probleem van weglopende kippen nog wel eens voorkomen.
Maar hoe meer een kip haar gang kan gaan, des te beter en gezonder zullen de eieren gaan smaken en zijn.

De eieren van een biologische kip zijn lekkerder maar ook zeker voedzamer, en daarom is dit een leuke uitdaging om te proberen uw kippenhok te vullen met biologische kippen (door ze vrij rond te laten lopen). Er is namelijk ooit een onderzoek geweest, die de standaard eieren vergelijk met de eieren van biologische kippen. De voedingwaarde van deze twee verschilde nogal (de biologische eieren):

  • Een 3e cholesterol
  • Een 4e verzadigde vetten
  • 2 derde meer vitamine A
  • 3 keer meer vitamine E
  • 2 keer meer omega-3 oliën
  • 7 keer meer karotene

Buiten de gigantische verschillen in de voedingswaarde, smaken de eieren van een biologische kip gewoonweg een stuk beter. Deze beter smaak is te danken aan het voer dat legbatterijkippen te eten krijgen. Dit is het zelfde als wanneer je bij mening fast-food restaurant een kip eet of bij familie in Frankrijk. Simpel weg door het andere voer dat de kip te eten krijgt, smaakt de kip ook heel anders.

Biologische kippen hebben ook een beter immuun systeem.. Dit weer te vergelijken met een boer en iemand die de hele dag op het kantoor zit. Kippen die nooit buiten zijn geweest hebben simpelweg geen immuunsysteem. Kippen die wel gewoon leven zijn vanzelf al een stuk gezonder en smaken dus ook beter. De kippenhouders van de legbatterijkippen zijn alleen maar geïnteresseerd in winst maken dus, zich zo veel mogelijk eieren verschaften.

Incoming search terms:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.