Diarree bij kippen

Diarree bij kippen kan vele oorzaken hebben. Diarree bij kippen zou kunnen komen door een plotselinge verandering in het dieet van de kippen, zoals fruit of groente. Het kan helaas ook een signaal voor een ziekte zijn. Kippen urineren en poepen op hetzelfde moment. Kippen kauwen niet op hun voedsel. kippen zullen wel stukken van het eten scheuren in kleinere stukjes maar wanneer ze iets in zijn geheel naar binnen kunnen werken, zullen ze dat zeker doen.

Wanneer het heet is, zullen kippen bijna 2 keer zoveel water drinken dan dat ze normaal doen, zo’n 2 tot 4 kopjes water per dag. Wanneer kippen droog voer eten zoals: droog kippenvoer, gedroogde zaden en ander gedroogd voer; voelen ze zelf aan dat ze meer, en hoeveel water ze moeten drinken om te zorgen dat het voer in de krop het verteer proces in werking kan stellen.

Diarree bij kippen kan veroorzaakt worden door bacteriën, virussen en schimmels in de volledige lengte van de spijsvertering. Er zullen altijd bacteriën aanwezig zijn. Dit is normaal, maar te veel zullen voor problemen gaan zorgen, zoals dat ook bij mensen zou gebeuren. Parasieten in de ingewanden en darmen van de kip verstoren de normale balans van de spijsvertering en kunnen zo gaan irriteren. Bloedige diarree (roestig van kleur) is dus een indicatie van een probleem in de ingewanden.

Het verstandigste is dan ook altijd om met wat uitwerpselen van uw kippen naar de dierenarts te gaan, zodat zij exact kunnen vaststellen wat het probleem is bij uw kippen. Speculeren kan nooit op tegen de expertise van een dierenarts; zeker als uw diarree bij uw kippen constateert.

Diarree bij kippen kan op 2 manieren geconstateerd worden. Vormeloze uitwerpselen op de grond van het kippenhok en vieze veren rond de rectum. In een vol kippenhok is dit de manier om te zien welke kip diarree heeft. Wanneer deze kip gesignaleerd is, moet deze direct in quarantaine geplaatst worden. Ook moeten de vieze uitwerpselen uit het hok verwijderd worden. In deze diarree, zeker in warme condities, kunnen vliegjes eitjes in gaan leggen die leiden tot maden, wat weer een volgend probleem zou kunnen worden. Ook zou het nog mogelijk zijn wanneer een kip een hoop vieze diarree veren heeft, het niet meer mogelijk is om voor een kip (op een goede mannier) een ei te leggen. Dit zou dus leiden tot slechte eieren en het bedreigen van een eventueel kuikentje. Kort om, diarree bij kippen moet serieus aangepakt worden.

Zie ook de vervolg post over hoe diarree bij kippen tegen te gaan.

Incoming search terms: