De New Hampshire red

New Hampshire Reds zijn directe familie van de Rhode Island Reds, maar zijn over de jaren zoveel veranderend dat ze ook echt daadwerkelijk als een aparte soort worden gezien. Het grote verschil tussen de New Hampshire red en de Rhode Island Red is dat de New Hampshire een stuk grotere kip is met meer vlees. Vanzelfsprekend is de kippenras meer geschikt voor de consumptie dan voor het aantal eieren dat de New Hampshire legt.

De New Hampshire Red komt, oorspronkelijk uit Amreika. Niet helemaal verwonderlijk, uit het plaatsje New Hampshire na een serie van selectieve fok, er zijn dan ook gen sporen gevonden van andere kippensoorten die de bloedlijn gebroken hebben. De New Hampshire Red in 1915 naar New Hampshire gekomen, en in 1935 begon deze kip zijn bekendheid te verwerven. Met zijn dikke kastanje kleurige verendeken en zijn grote bruine eieren, is deze kippensoort een echte aanrader voor kippenhouders die graag wel eens een eitje of zelfs een eigen gefokte kip eten. Deze sterke kip die al erg vroeg volwassen is, is een bekende vleeskip.

Van rood kastanje tot zwarte staartveren omzoomd in licht rood. Onderkant van het verenkleed kleurt zalm roze, maar een rokerige tint zou ook kunnen voorkomen, dit is dan ook niet ongewoon of fout. Vrouwtjes zouden een zwarte rand moeten hebben in de nek, de kam en de lellen in het gezicht zijn helder rood. De poten zijn geel. Mannetjes hebben rode pigment kleurige lijnen langs de zijkanten lopen. Wanneer de vrouwtjes in de leg zijn kunnen ze hun mooie gele poten tijdelijk verliezen. Met hun rood bruine snavel maken ze hun totaalpakket van vriendelijke en vreedzame kippen compleet. De New Hampshire Reds groeien vlug en zijn grote kippen, maar ze zijn geen goede kippen wat betreft het fokken, ze platen zich namelijk niet zo vlug voort. Krielen zijn replica van de volwassen dieren. Het gewicht van de mannetjes is rond de 1 Kilo en de vrouwtjes rond de 750 gram.

 

Incoming search terms:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.