De Marans

De Marans

Een mooie kip met zachte veren die wat kleinere eieren legt, die nog wel eens een beetje in grote kunnen verschillen en kleine vlekjes hebben. De eieren zijn echter wel erg hard, en worden dan ook veel gehouden in Frankrijk en smaken er lekker, net als de kip zelf.
Het nadeel dat de Marans heeft is dat hij door andere kippenrassen niet verwelkomt wordt. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is maar als u deze kippen toch in uw kippenhok wilt hebben dan kunt u er beter 2 kopen, dit omdat de eerste 2 maanden er een kleine oorlog in uw kippenhok gaat woeden. De twee verschillende soorten kippen zullen elkaar gaan pikken tot bloedens toe. Dit is helaas niet echt te vermijden, maar een periode die uw kippen moeten doorkomen. Na deze twee maanden zal de rust weer weder keren in uw kippenhok. Wat u wel moet doen is om de kippen apart water en eten te geven.

Na een paar weken zullen de kippen zich een beetje thuis gaan voelen en en beginnen de kippen een familie te worden. Houd wel wat desinfecterend strooisel bij de hand, zodat u dit in uw kippenhok over de poten en daar waar de veren beginnen te strooien, omdat hier de kippen elkaar pikken en dus wonden ontstaan.

Zoals ik u net verteld heb zullen al uw kippen vredig met elkaar als een grote familie in uw kippenhok gaan leven als ze eenmaal gesetteld zijn. Waarom u 2 kippen moet kopen in niet 1? Zo kunnen de Marans elkaar steunen en raken ze niet zo vlug gestresst

Al met al is deze kip is een grote kippensoort, die gemakkelijk te onderhouden is. Zelf heb ik er ook 1 gehad, ze hete Marjolein. Als ze menselijk was geweest dan had zij taartjes gebakken en kleedjes gebreid. Een heel leuk kippenras, maar in tegenstelling tot de Rhode Island Red hebben zij geen veren op hun kale poten, en daarom blijven ze er langer verzorgt uitzien. De Marans is makkelijk te verzorgen en kan goed opschieten met andere kippensoorten, ook staat de Marans vrij hoog in de pikorde in het kippenhok en zal dus niet snel aangevallen worden door de ander kippen in het hok.
De eieren van de Marrans zijn net wat kleiner als de van de Rhode Island Red. Ze zijn bruin van kleur, maar verder is het ei vrij normaal vergeleken met andere kippenrassen.
Wel moet ik u een kleine waarschuwen geven. De Marans zal wel proberen om de haan te worden wanneer deze niet aanwezig is in uw kippenhok, en zal dus wat herrie proberen te maken s’morgensvroeg. Ook wil het moeder instinkt nog wel eens doorzetten bij dit kippenras. Wanneer ze eieren hebben gelegd kunnen ze er nog wel eens op blijven zitten broeden, waardoor ze dan ook geen nieuwe eieren meer leggen. De oplossing hiervoor is vrij simpel: zorg dat er meer plekken in het kippenhok aanwezig zijn waar ze kan broeden en zorg dat u de eieren gewoon op tijd weghaalt, waardoor de cyclus weer van voor af aan begint.

Incoming search terms:

Comments

  1. By Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.