De kip en het coronavirus, hoe zit dat eigenlijk?
Er bestaat een flink aantal variaties van het coronavirus. Dit virus kan, in verschillende vormen, meerdere diersoorten flink ziek maken. Bij mensen kan het coronavirus normaal gesproken niet meer dan een flinke verkoudheid veroorzaken. Maar hoe zit dat dan met COVID-19/Corona? En wanneer is een coronavirus wel gevaarlijk voor uw pluimvee? Wij leggen het hieronder uit.
Zoönoses
Bepaalde vormen van het coronavirus kunnen van dier op mens worden overgedragen. Dit noemen wij zoönoses. Wij hebben dit eerder meegemaakt met o.a. het SARS-virus. Ook COVID-19 (officieel SARS-Cov2) is hier een voorbeeld van. Het virus werd hoogstwaarschijnlijk verspreid vanaf een markt in China waar er meerdere wilde dieren werden verkocht. Meerdere diersoorten die daar aanwezig waren hebben de drager van het virus kunnen zijn. Waarschijnlijk is het virus overgedragen op de mens doordat het dier dat het virus bij zich droeg is genuttigd. Het gevaarlijke aan deze zoönoses is dat het kan leiden tot heftige (soms zelfs dodelijke) luchtweginfecties, zoals we helaas ook in deze situatie met COVID-19 zien gebeuren. Tot nu toe lijkt het erop dat dit COVID-19 virus niet besmettelijk is voor landbouw en/of huisdieren. Ben jijzelf besmet met het virus? Dan kan je uit voorzorg kijken of er iemand anders voor jouw pluimvee en eventuele andere dieren kan zorgen. Better safe than sorry!

IB Virus
Het coronavirus dat gevaarlijk voor kippen is, heet het IB virus (Infectieuze Bronchitis Virus). Deze variant is hoogst besmettelijk. Het is dan ook aan te raden om de kippen met ziekteverschijnselen af te zonderen om verspreiding van het virus te voorkomen. Het IB virus is zeer acuut en kan door zowel direct als indirect contact worden overgebracht.
Symptomen IB virus
Hierop moet u letten als u vermoed dat uw kippen
besmet zijn met het IB virus:
- Benauwdheid
- Hoesten
- Proesten
- Snotteren
- Glazige ogen
Ook kan het de darmen, nieren en het legapparaat aantasten.
Gevolgen IB virus
- Vermindering van de groei
- Verhoging uitval
- Afnemende voerefficiëntie
- Verminderde kwaliteit en productie van de eieren
- Afwijkingen eischaal

Twijfelt u? Neem dan contact op met uw dierenarts.