De Beste Legkippen

Er zijn ontsettend veel verschillende soorten kippen, en ze leggen allemaal eieren. Helaas zijn maar een handjevol die je echt tot de beste kunt rekenen. Allee hennen leggen eetbare eieren met de exact zelfde voedingswaarde, maar sommige kippenrassen zijn speciaal gefokt voor eht leggen van eieren en zijn daarom ook echt suprieur. Zo is bijvoorbeeld de Leghorn erg constant in het leggen van eieren, zo’n goede 300 per jaar.

De hedendaagse rassen die bij uitstek geschikt zijn als je kippen wilt houden voor de eieren, staan hier in een rijtje. Al deze soorten zijn ergerns wel eens gekruisd met de Leghorn.

  • Leghorn
  • Rhode Island Reds
  • Black Star
  • Red Star
  • Light Sussex
  • Plymouth Rock
  • Cuckoo Maran
  • Barred Rock

Als je op zoek bent naar een goede hen, die veel broed en goed voor haar kuikentejs zorgt, zou je er goed aan doen om de Cuckoo Maran, de Rhode Island red, Sussex of de Plymouth rock te overwegen. De oudere rassen zijn meestal op zich goede kippen om te houden als je voor deeieren gaat. De wat nieuwere kippenrassen kunnen nog wel eens tegevallen, omdat door dit fokproces deze kippen vaak bepaalde eigenschappen en carasterestieke eigenschappen hebben die over het algemeen niet als prettig worden ervaren.

Een  gemend kippenhok is meestal de beste keuze, dus een aantal erg productieve kippen(Leghorn) en bijvoorbeeld wat zeldzamere kippen. Zo heb je wat eieren om uit te laten broeden, en zo houd je er ook nog genoeg over om zelf wat op te eten. Daarna kun je de wat meer broedgrage hennen gebruiken om de eiren van een ander ras te laten uitbroeden, door simpelweg de eieren van de een weg te halen en die bij de ander in het nest te leggen. Soms zijn de meest productieve kippen niet de beste broedkippen. Een combinatie van verschillende kippenrassen is dus een manier om een goede balans te behalen/bewaren in je kippenhok.

Incoming search terms:

Comments

  1. By MULS THEO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.