De Barnevelder

De Barnevelder komt oorspronkelijk uit Nederland, en is zo bekend dat volgens de Barnevelder Club uit Amerika een synoniem is geworden voor de hedendaagse kip. De Barnevelder is bekend om zijn donkere eieren, met koffie en chocoladeachtige kleuren op de schaal. Oorspronkelijk is de Barnevelder gefokt voor zijn eieren, en is zo in de middeleeuwen ontstaan.

Barnevelders zijn erg schuw, maar wel erg vriendelijke kippen. Wel zijn het erg luie kippen, en zijn daarom ook niet zo geschikt om te houden in een klein kippenhok. Ze hebben echt beweging nodig om fit te blijven. Maar of ze schuw zijn of juist erg aanhankelijk heeft veel te maken met hoe ze behandelt werden als kuiken.

Barnevelder hebben een dubbel geregen verendek, wat betekend dat ze mooie strepen over hun lijf hebben lopen. De meeste Barnevelders zijn meestal bruin van kleur met wat gouden tintjes, met een enkele kam op de kop. Barnevelder kuikens  zijn de welbekende gele kuikentjes, die er dan vervolgens wel erg lang over doen om hun bruine kleur te krijgen.

De Barnevelder was oorspronkelijk gefokt voor zijn mooie eieren, en het vele eieren leggen (tot 180 per jaar), maar de laatste jaren zijn prioriteiten veranderd naar het uiterlijk. Tegenwoordig zie je daarom dan ook vaker dat sommige Barnevelders eieren leggen die toch afwijken van de oorspronkelijke eierkleur.

Dus wanneer je er zelf over denk om de altijd gezellige Barnevelder in huis te halen, kun je het beste aan de fokker vragen wat voor soort eieren zijn Barnevelders leggen.

Gewicht:             tot 3KG
Komt voor:         algemeen
Eierkleur:            bruin
Eiergrootte:       groot
Karakter:             vriendelijk

Incoming search terms:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.