bevroren kammen en lellen

De afgelopen tijd is de temperatuur weer flink aan het dalen, daarom wordt het tijd om het te gaan hebben over bevroren kammen en lellen bij de kippen. Kippen met lange kammen en lellen kunnen wanneer je temperatuur onder ongeveer 6 graden duikt bevriezen. Je kunt dit zien doordat de kammen en lellen van de kippen zwart gaan kleuren, ze kunnen uiteindelijk zelfs afsterven. Zeker wanneer het dan weer warmer wordt, kunnen deze wonden gaan ontsteken.

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en het erg koud wordt, ontstaat de grootste kans van bevriezing. Zeker wanneer je een slechte ventilatie hebt moet je gaan oppassen. Je kippen zouden daarom dan ook in goede geïsoleerde hokken moeten zitten.

De meeste bevroren lellen en kammen zul je aantreffen bij kippen rassen die van nature al lange lellen en kammen hebben, zoals bijvoorbeeld de Leghorn. Hennen hebben dit probleem niet, omdat zij met hun kopje onder hun vleugel slapen tijdens koude winters.

Maar hoe kan het dat de kammen en lellen bevriezen?
Al je een bril draagt, weet je wel dat er condens kan ontstaan wanneer je van buiten naar binnen gaat. Dit is eigenlijk hetzelfde als wat er gebeurd bij je kippen. Wanneer een kip vanuit zijn warme kippenhok (die warm gehouden is door een aantal slapende kippen en uitwerpselen)naar buiten gaat, met dus vocht op zijn kam of lel, dan is er een kans dat deze dan bevriest.

Wat kun je doen om bevroren lellen en kammen tegen te gaan?
Het kippenhok moet zelfs tijdens koud weer goed geventileerd blijven. Kippen zouden tegen de kou moeten kunnen (wanneer ze in een goede gezondheid verkeren en een volledig verenkleed hebben). Wat een mogelijkheid zou kunnen zijn, is om de kammen en lellen in te smeren met vaseline. Dit kun je het beste morgenvroeg doen, of wanneer de kip zich niet zo makkelijk laat vangen, in de avond wanneer hij nog licht te slapen.

Incoming search terms:

Comments

  1. By Marianne Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.